Team
Wie is wie?
Prof. Dr. Karen Phalet
Dr. Katrín Árnadóttir
Prof. Dr. Saidi Benachour
Prof. Dr. Shinobu Kitayama
Prof. Dr. Mayumi Karasawa
Prof. Dr. Ayşe K. Üskül
Prof. Dr. Vivian Vignoles
Dr. Alexander Kirchner-Häusler
Dr. Fulya Özcanlı
Prof. Dr. Gregory Arief D. Liem
Jozefien De Leersnyder is associate research professor in de sociale en culturele psychologie aan de KU Leuven. Na het behalen van haar doctoraat in 2014 was ze Marie Skłodowska Curie Fellow en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze meewerkte aan de ontwikkeling van een vernieuwende master in Culturele Psychologie. Het onderzoek van Jozefien richt zich op het begrijpen van de wisselwerking tussen cultuur, psyche en welzijn in diverse sociale omgevingen, met een focus op sociale rechtvaardigheid in het onderwijs.
In het verleden documenteerde Jozefien het fenomeen van emotionele acculturatie – veranderingen in het emotionele leven van mensen door contact met een andere cultuur. Haar onderzoeksgroep breidt dit werk uit door een vernieuwende cultureel-psychologische visie op acculturatie te testen, waarbij acculturatie niet langer uitsluitend wordt gezien als een proces dat betrekking heeft op attitudes en identiteiten van immigrantengroepen, maar als een proces van verandering in (alle) kernpsychologische mechanismen die ontstaan uit betekenisvolle interculturele interacties en daardoor ons allemaal beïnvloeden in diverse culturele werelden. Dit project, genaamd PsychAcc, wordt gefinancierd via een ERC Starting Grant en onderzoekt hoe intercultureel contact veranderingen teweeg kan brengen in zelfbeelden, cognities en motivaties van zowel adolescenten uit etnische meerderheidsgroepen als gemarginaliseerde minderheden. Door te kijken naar de verbanden tussen (veranderende) psychologische patronen van adolescenten en uitkomsten zoals welzijn en schoolsucces, streeft Jozefiens onderzoeksteam ernaar inzicht te bieden in onzichtbare systemische barrières voor gelijkheid in het onderwijs.
Jozefiens inzet voor gelijkheid in het onderwijs komt ook naar voren in haar andere onderzoeksprojecten en samenwerkingen. Zo bestudeert het ECDIS-project hoe basisscholen omgaan met culturele diversiteit en welke impact dat heeft op de prestaties van leerlingen (www.ECDIS.be). Het JEZ-to-emotions-project richt zich op hoe scholen en leerkrachten cultureel-responsieve ondersteuning kunnen bieden aan de emotiecompetentieontwikkeling van meertalige gemarginaliseerde kinderen (www.jeztoemotions.be). Het SBO ENGINE-project streeft ernaar de etnische kloof in het hoger onderwijs aan te pakken, en in een subproject van de International Early Learning Study (www.IELS.be) werkt Jozefiens team aan het ontwikkelen van cultureel eerlijke beoordelingen van sociaal-emotionele vaardigheden.
Jozefien heeft uitgebreid gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften en handboeken in haar vakgebied, keynote-lezingen gegeven op internationale conferenties en meerdere onderscheidingen ontvangen, waaronder de Early Career Award van de Belgian Association for Psychological Science en de prestigieuze Young Investigator Award van de International Union for Psychological Sciences. Haar werk wordt gefinancierd door diverse onafhankelijke financieringsinstanties, die onderzoekersvrijheid waarborgen binnen de ethische kaders van onderzoek ten behoeve van het algemeen welzijn.
In 2018 werd Jozefien verkozen tot lid van de prestigieuze Jonge Academie van België en diende ze als voorzitter van 2021 tot 2023. In die rol leidde ze initiatieven om gendergelijkheid en sociaal-culturele diversiteit binnen de academische wereld te bevorderen. Naast haar academische onderzoek werkt ze samen met scholen en NGO’s (in het verleden was ze wetenschappelijk adviseur van School zonder Racisme) om wetenschappelijke inzichten in de praktijk te brengen. Door middel van workshops en partnerschappen biedt ze leerkrachten tools om ondersteunende en inclusieve omgevingen te creëren voor diverse leerlingengroepen. Met haar werk op het gebied van psychologische acculturatie en haar voortdurende samenwerkingen streeft Jozefien ernaar niet alleen de wetenschappelijke kennis te vergroten, maar ook scholen te ondersteunen met instrumenten om emotionele competenties te bevorderen en inclusieve onderwijsruimtes te creëren voor iedereen.
Daria is projectcoördinator van PsychAcc en kijkt ernaar uit om in nauwe samenwerking met scholen te werken aan het ontwikkelen van inclusieve en ondersteunende leeromgevingen waarin ieder kind de kans krijgt om te floreren. Daria behaalde een MBA in Europese openbare beleidsvoering aan de KU Leuven en als Trainee bij de Europese Commissie droeg ze bij aan beleidsinitiatieven voor de Europese Onderwijsruimte, met een focus op het bevorderen van inclusiviteit in het onderwijs. Ze heeft onderzoek gedaan rond hoe leerlingenkenmerken het academische succes van leerlingen beïnvloeden. Op basis van haar resultaten concludeert ze dat het eerder de ongelijke kansen en inefficiënties binnen het onderwijs zijn die een aanzienlijk deel van de daling in prestaties verklaren en niet zozeer kenmerken van de leerling zelf. Tijdens haar studies heeft Daria zich ook als vrijwilliger ingezet om leerlingen uit kwetsbare achtergronden te ondersteunen en te begeleiden in hun leerproces. Deze ervaring heeft haar een beter begrip gegeven van de uitdagingen waarmee deze leerlingen worden geconfronteerd en heeft haar vastberadenheid versterkt om bij te dragen aan een eerlijker en inclusiever onderwijssysteem. Haar geloof in de kracht van een multiculturele omgeving om groei op verschillende vlakken bij leerlingen te stimuleren, drijft haar om met dit project een positieve bijdrage te leveren aan scholen en leerlingen in een steeds diverser wordende wereld. Binnen PsychAcc zal Daria niet alleen de dagelijkse werking van het project in goede banen leiden en het dataverzamelingsproces coördineren in scholen in België en Turkije, maar ook samen met de scholen concrete tools ontwikkelen om het mentaal welzijn van kinderen te versterken en ervoor te zorgen dat alle kinderen zich thuis voelen in de klas.
Aurélie richtte haar masterthesis op de competenties van leraren in diversiteitsgevoelig onderwijs, waarbij ze een kwantitatieve analyse uitvoerde om de relatie tussen de attitudes van leerkrachten ten aanzien van verschillende vormen van diversiteit en hun self-efficacy voor inclusie-gerelateerde taken te onderzoeken. Dit onderzoek had als doel om in de toekomst leerkrachten beter te ondersteunen in het omgaan met de toenemende diversiteit in de klas, evenals het bevorderen van leerkansen voor àlle leerlingen. Bovendien kreeg Aurélie tijdens haar stage de kans om personen met een migratieachtergrond te interviewen. Dit gaf haar waardevolle inzichten in hun ervaringen en uitdagingen en versterkte haar verlangen om bij te dragen aan onderzoek in dit gebied. Als doctoraatsstudent binnen het ERC-project wil Aurélie verder bouwen op deze ervaringen en zich richten op het blootleggen van barrières die gelijke leerkansen in de weg staan. Ze kijkt ernaar uit om haar kennis en inzichten te delen en samen te werken aan oplossingen die een positieve impact kunnen hebben op de samenleving.
Anna is een postdoctoraal onderzoeker aan het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie aan de KU Leuven, België. Tijdens haar doctoraatsonderzoek richtte zij zich op de wisselwerking tussen cultuur en emoties binnen interacties in romantische relaties. Ze maakte gebruik van laboratoriuminteracties en observatiemethoden om te bestuderen hoe emoties zich ontvouwen binnen partnerinteracties, hoe partners elkaars emoties beïnvloeden en of cultuur deze dynamische emotionele processen vormgeeft. Daarnaast gebruikte ze dagelijkse dagboekmethoden om culturele verschillen in de relatie-doelen van koppels te onderzoeken—wat zij belangrijk vinden en nastreven in hun relaties—en hoe deze doelen samenhangen met emoties en gedragingen. Hiermee streefde ze ernaar beter te begrijpen waarom emotionele ervaringen en gedragingen tussen verschillende culturen variëren. Binnen het ERC-project zal Anna haar expertise in culturele psychologie, emotieonderzoek en observatiemethoden gebruiken en verder ontwikkelen om te bestuderen hoe psychologische processen zoals emoties, cognitie en motivatie veranderen wanneer mensen worden blootgesteld aan een cultuur die verschilt van hun eigen. Specifiek zal ze microprocessen zoals afstemming en observatie binnen interculturele interacties onderzoeken en analyseren of deze processen veranderingen in psychologische mechanismen kunnen verklaren.
Roy heeft een achtergrond in de culturele antropologie, ontwikkelingssociologie en migratiewetenschappen en werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. Tot nu toe heeft hij twee onderzoekslijnen ontwikkeld. In de eerste richt hij zich op de vraag hoe het komt dat sommige mensen meer etnische vooroordelen hebben dan andere mensen. In zijn tweede onderzoekslijn onderzoekt hij hoe scholen omgaan met etnisch-culturele diversiteit en welke effecten dat heeft op leerlingen. Binnen die tweede onderzoekslijn onderzocht Roy in zijn doctoraatsonderzoek, uitgevoerd binnen het ECDIS-project (Etnisch-Culturele Diversiteit in Scholen), bijvoorbeeld hoe de diversiteitsaanpak van scholen samenhangt met wiskundeprestaties en het welbevinden op school. In zijn huidige onderzoek probeert hij beide onderzoekslijnen te integreren door te onderzoeken welke rol de diversiteitsaanpak van scholen speelt in de etnische vooroordelen van leerlingen.
Fedoua heeft een bachelor en master in Sociaal Werk en een educatieve master behaald. Twee jaar lang was ze coördinator van het ECDIS-project (www.ECDIS.be), waarin ze samen met het team onderzocht hoe lagere scholen omgaan met etnisch-culturele diversiteit en welke impact dit heeft op het welbevinden en de schoolprestaties van leerlingen. Sinds drie jaar is ze docent in de bacheloropleiding Sociaal Werk aan KdG. Binnen PsychAcc leidt Fedoua de cross-culturele studie in Marokko en neemt ze deel aan focusgroepen met leerkrachten. Met haar ervaring en expertise slaat ze een brug tussen onderzoek, onderwijs en praktijk.
Ayse maakte de overstap naar psychologie na acht jaar ervaring in de telecommunicatie-engineering. Ze heeft een bachelor in psychologie en twee masterdiploma’s in klinische psychologie. In haar eerste scriptie onderzocht ze de effecten van mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie op het verlichten van OCD-symptomen. In haar tweede scriptie richtte ze zich op de mediërende rol van decenteren, piekeren en zingeving in de relatie tussen mindfulness en symptomen van angst en depressie.
Tijdens haar academische reis nam Ayse actief deel aan sociale verantwoordelijkheidprojecten gericht op vrouwen en adolescenten, waar ze als vrijwilliger een waardevolle bijdrage leverde. Ze was trainer in het PERGEL-project, geleid door Koç University, en werkte aan de positieve ontwikkeling van jongeren. Ayse heeft expertise in data-analyse, diverse psychotherapiebenaderingen, sociale integratieprojecten, positieve jeugdontwikkeling en huiselijk geweld.
Momenteel werkt ze als psychotherapeut, waarbij ze een eclectische aanpak hanteert die cognitieve gedragstherapie (CBT) combineert met andere methodologieën. Met een passie voor het overbruggen van onderzoek, praktijk en culturele contexten om het mentale welzijn en inclusiviteit in diverse omgevingen te verbeteren, streeft Ayse ernaar bij te dragen aan een dieper begrip van crossculturele psychologische processen en het ontwikkelen van praktische oplossingen die individuen en gemeenschappen versterken.
Als onderdeel van het PsychAcc-project zal Ayse crosscultureel onderzoek ondersteunen dat in Turkije wordt uitgevoerd.
Yasemin volgt een bachelor psychologie aan de MEF Universiteit in Istanboel en is sterk geïnteresseerd in onderzoek binnen de sociale psychologie. Ze heeft een bijzondere passie voor onderwerpen zoals groepsdynamiek, culturele cohesie, minderheidsrechten en sociale gelijkheid. Yasemin gelooft dat de empathie en observatievaardigheden die ze heeft ontwikkeld tijdens haar vrijwilligersprojecten haar in staat zullen stellen om meer diepgaande en betekenisvolle analyses in haar onderzoek te doen. Op de lange termijn streeft ze ernaar een academische carrière in de sociale psychologie na te streven en projecten te ontwikkelen die een positieve impact hebben op de samenleving.
Karen Phalet is professor in de psychologie aan de KU Leuven, België. Na het behalen van haar doctoraat in de psychologie daar in 1993, werkte ze aan de Universiteit Utrecht (Faculteit Sociale Wetenschappen), eerst als assistant professor en later als associate professor. In 2005-2006 bekleedde ze een bijzondere leerstoel aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze blijft verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen en is senior onderzoeker bij het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (Ercomer) aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op intergroepscontact en conflict, acculturatie, identiteit, emoties en motivatie.
Katrín Árnadóttir is post-doc aan de Universiteiten van Konstanz (Duitsland) en Leuven (KU Leuven, België). Ze verdedigde haar doctoraat in de psychologie aan de KU Leuven in maart 2023. In haar doctoraatsonderzoek onderzocht ze hoe ervaringen van minderheden met positief en negatief contact, en de wisselwerking daartussen, zowel intergroepsrelaties als intergroeps(on)gelijkheid beïnvloeden in verschillende intergroepscontexten. In haar huidige post-doc positie binnen een multidisciplinair team onderzoekt ze hoe en wanneer percepties van persoonlijke en institutionele discriminatie en ongelijkheid zich vertalen naar collectieve actie en steun voor sociale verandering richting gelijkheid.
Prof. Dr. Benachour Saidi is docent Engelse studies aan de afdeling Humane Wetenschappen en Soft Skills van de Mohamed First University. Voorafgaand aan deze functie gaf hij les aan de Hogeschool voor Onderwijs en Opleiding van dezelfde universiteit en was hij gastdocent aan het Instituut voor Duitse Studies en Interculturele Communicatie, Faculteit der Geesteswetenschappen, aan de Technische Universiteit Chemnitz in Duitsland.
Hij is tevens lid van twee onderzoeksgroepen: het Postdigital (Inter)culturality Lab aan de Technische Universiteit Chemnitz en Applied Communication in Context aan de Mohamed First University.
Het onderzoek van Prof. Saidi richt zich kritisch op de geopolitiek van interculturele communicatie en onderwijs in perifere contexten, benaderd vanuit de perspectieven van colonialiteit en dekolonialiteit. Zijn werk onderzoekt ook de dynamiek van acculturatie in meerderheidscontexten, met bijzondere aandacht voor de Globale Zuiden, en hoe raciale machtsstructuren psychologische en culturele veranderingen bij individuen teweegbrengen.
Zijn wetenschappelijke bijdragen zijn verschenen in vooraanstaande internationale tijdschriften, waaronder:
Momenteel is hij mederedacteur van een bundel getiteld:
“Decentering Racism in Intercultural Communication and Pedagogy: Perspectives from the Periphery“, die zal worden uitgegeven door Springer Nature.
Ayşe K. Üskül is een sociaal en cultureel psycholoog wiens onderzoek de rol van culturele en sociaal-ecologische contexten onderzoekt bij het vormgeven van zelfgerelateerde, interpersoonlijke en sociaal-cognitieve processen. Ze behaalde haar bachelor aan de Boğaziçi Universiteit, haar master aan de Vrije Universiteit Amsterdam en haar doctoraat aan de York University. Na een door SSHRC gefinancierde postdoctorale fellowship aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor, bekleedde Ayşe academische posities aan de University of Essex, Queen’s University Belfast en de University of Kent, voordat ze in 2022 toetrad tot de University of Sussex.
Ayşe’s onderzoek bestrijkt onderwerpen zoals de sociaal-economische fundamenten van interdependentie, culturele opvattingen over eer en de wisselwerking tussen cultuur en gedragsverandering op het gebied van gezondheid. Haar werk is ondersteund door gerenommeerde organisaties, waaronder de British Academy, de Amerikaanse National Science Foundation, de Economic and Social Research Council, de Leverhulme Trust en de Japanese Society for the Promotion of Science. Momenteel leidt ze een door de European Research Council gefinancierd project over de rol van eer in sociale interactieprocessen (www.honorlogic.org), waarmee ze vergelijkend onderzoek naar deze cruciale culturele dimensie bevordert.
Als Fellow van de Association for Psychological Science, de Society for Experimental Social Psychology en de Society for Personality and Social Psychology heeft Ayşe talrijke onderscheidingen ontvangen, waaronder de Mid-Career Award van de European Association of Social Psychology (2023), de Jenessa Shapiro Contributions to Diversity and Inclusion Award van de Society for Personality and Social Psychology (2023) en de Outstanding Contributions to Cultural Psychology Award van de Society for Personality and Social Psychology (2025).
Naast haar onderzoek levert Ayşe een belangrijke bijdrage aan de academische gemeenschap door haar redactionele rollen. Ze is momenteel Co-Editor van de European Review of Social Psychology (2023–2026) en heeft eerder als associate editor gefunctioneerd bij toonaangevende tijdschriften zoals de Journal of Personality and Social Psychology, Psychological Science, European Journal of Social Psychology en de Quarterly Journal of Experimental Psychology. Door haar invloedrijke onderzoek en redactionele leiderschap blijft Ayşe het vakgebied van de sociale en culturele psychologie vormgeven.
Alexander Kirchner-Häusler is Program-Specific Assistant Professor aan het Institute for the Future of Human Society (IFOHS) van de Kyoto Universiteit en tevens geaffilieerd onderzoeker aan de Universiteit van Sussex en KU Leuven. Hij behaalde zijn BSc in Psychologie aan de Johann Wolfgang von Goethe Universiteit in Frankfurt, Duitsland, gevolgd door een MSc in Toegepaste Sociale Psychologie aan de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens voltooide hij zijn Ph.D. in Culturele Psychologie aan KU Leuven in België.
Als cultureel psycholoog richt Alexanders werk zich voornamelijk op de vele verbanden tussen cultuur, relaties en welzijn, waarbij hij onderzoekt hoe culturele contexten onze psychologische neigingen, sociale dynamiek en gezondheid vormgeven. Een centrale gedachte in zijn onderzoek is dat de sociaal-culturele contexten waarin mensen zich bevinden essentieel zijn om te begrijpen hoe we leven (bijvoorbeeld onze gedachten, gevoelens en acties) en hoe we goed kunnen leven. We bestaan niet zomaar op een algemene manier, maar zijn ingebed in een complex netwerk van “culturen” (zoals familie, gender, sociale klasse, land) die onze psyche, sociale werelden en ideeën over welzijn beïnvloeden.
Om deze verschillen te begrijpen en te contextualiseren, maakt zijn onderzoek gebruik van diverse methodologische en statistische benaderingen en verschillende culturele contexten (bijvoorbeeld Anglo-Westers, Mediterraan en Oost-Aziatisch). Zijn expliciete doel is om psychologie verder te brengen dan een universeel, Westers-gedomineerd perspectief, en te werken aan een wereldwijd representatieve en eerlijke wetenschap.
Fulya Özcanlı is universitair docent psychologie aan de MEF Universiteit Instanboel, waar ze sinds 2021 werkzaam is. Ze geeft colleges over persoonlijkheidstheorieën, klinische psychologie en psychopathologie. Fulya voltooide haar Ph.D. in Psychologie aan KU Leuven in België in 2019, met een proefschrift over cross-culturele overeenkomsten en verschillen in obsessies. Na haar promotie zette ze haar onderzoek twee jaar voort als postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven.
Haar voornaamste onderzoeksinteresses liggen bij de socio-culturele aspecten van de obsessief-compulsieve stoornis (OCD), de relatie tussen OCD, het zelf en moraliteit, de kwetsbaarheidsfactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van psychopathologie, en de interactie tussen cultuur en psychopathologie. Met haar onderzoek wil Fulya inzicht geven in hoe culturele en psychologische factoren samenkomen en de uitkomsten op het gebied van mentale gezondheid beïnvloeden.
Fulya behaalde een MSc in Klinische Psychologie aan Doğuş Universiteit en een BA in Begeleiding en Psychologische Counseling evenals Klinische Psychologie aan Boğaziçi Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de complexe wisselwerking tussen socio-culturele factoren, persoonlijkheidskenmerken en mentale gezondheid, met een bijzondere focus op angststoornissen, OCD en persoonlijkheidsstoornissen.
Shinobu Kitayama, de Robert B. Zajonc Collegiate Professor of Psychology en Research Professor bij het Research Center for Group Dynamics aan de Universiteit van Michigan, is een vooraanstaande figuur in de sociaal-culturele psychologie. Zijn baanbrekende onderzoek naar de culturele diversiteit van mentale processen heeft hem aan de frontlinie van dit dynamische vakgebied geplaatst. Kitayama’s onderzoek bestrijkt uiteenlopende gebieden, van culturele neurowetenschap tot de studie van onderlinge afhankelijkheid in niet-Westerse samenlevingen, en biedt diepgaande inzichten in de psychologische fundamenten van cultuur.
Zijn grensverleggende werk heeft hem talrijke prestigieuze onderscheidingen opgeleverd, waaronder een Guggenheim Fellowship, de Alexander von Humboldt Foundation Research Award, de Distinguished Scientific Contributions Award van de American Psychological Association en de William James Fellow Award van de Association for Psychological Science (APS). Naast zijn wetenschappelijke bijdragen heeft Kitayama belangrijke leiderschapsrollen vervuld, waaronder het voorzitterschap van de APS van 2020 tot 2021. Momenteel is hij de aankomend voorzitter van de Federation of the Associations for Behavioral and Brain Sciences.
Mayumi Karasawa is professor Culturele Psychologie en Ontwikkelingspsychologie aan de Tokyo Woman’s Christian University en onderzoekt hoe cultuur en de geest elkaar vormen. Ze heeft jarenlang internationale vergelijkingen uitgevoerd in Europa, de VS en Azië om culturele contexten te verkennen die het zelfbeeld, mentale processen en communicatie in multiculturele samenlevingen beïnvloeden vanuit een ontwikkelingsperspectief.
Haar reis in de culturele psychologie begon na haar studie psychologie aan haar alma mater. Een transformatieve ervaring aan de Universiteit van Michigan, waar ze een cultuurschok ervoer, verdiepte haar fascinatie voor het begrijpen van de verborgen regels van de geest door middel van culturele vergelijkingen—net zoals men een taal leert om de nuances van communicatie te begrijpen. In het Karasawa-laboratorium onderzoekt ze hoe mensen hun gevoel van zelf ontwikkelen door middel van relaties binnen het gezin, op school, in de samenleving en via culturele producten, waarbij ze psychologische methoden gebruikt om de geest, cultuur en communicatie te bestuderen.
Haar onderzoek omvat samenwerkingen over diverse onderwerpen, zoals geluk en gezondheid in Japan en de VS, de culturele validatie van de theory of mind, impliciet onderwijs op kleuterscholen in Japan, de VS en China, en de neurale processen die door cultuur worden beïnvloed. Door haar werk blijft Karasawa verhelderen hoe cultuur menselijke cognitie en welzijn vormgeeft.
Gregory Arief D. Liem is universitair hoofddocent psychologie aan de Psychology and Child & Human Development Academic Group van het National Institute of Education (NIE), een instituut van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Zijn onderwijs en onderzoek richten zich op de onderwijskundige psychologie, met bijzondere nadruk op studentmotivatie, betrokkenheid en welzijn. Hij onderzoekt deze onderwerpen vanuit een sociocultureel perspectief en maakt gebruik van kwantitatieve onderzoeksmethoden.
Naast zijn academische werk is Gregory actief betrokken bij de wetenschappelijke gemeenschap. Hij is Associate Editor van Educational Psychology: An International Journal of Experimental Educational Psychology en lid van de redactieraad van verschillende toonaangevende tijdschriften, waaronder The Journal of Experimental Education, British Journal of Educational Psychology, Measurement and Evaluation in Counseling and Development, en Journal of Psychologists and Counsellors in Schools. Bovendien is hij de redacteur van de boekenreeks Research on Sociocultural Influences on Motivation and Learning, uitgegeven door Emerald (Verenigd Koninkrijk).
Met zijn onderzoek draagt Gregory bij aan een dieper begrip van hoe socioculturele factoren de motivatie en leerprocessen van studenten beïnvloeden. Zijn werk is erop gericht effectieve onderwijsstrategieën te ontwikkelen die de leerervaringen en het welzijn van studenten in diverse culturele contexten verbeteren.