FAQ en Contact
Veelgestelde vragen en contact
Veelgestelde vragen en contact
Wat is acculturatie en waarom is het belangrijk?
Acculturatie verwijst naar de psychologische en sociale veranderingen die plaatsvinden wanneer individuen langdurig in contact komen met een andere cultuur. Dit proces beïnvloedt iemands identiteit, motivatie en manier van denken. Het is belangrijk om acculturatie te bestuderen om jongeren met verschillende achtergronden beter te begrijpen, in plaats van enkel te vertrekken vanuit normatieve perspectieven. Daarnaast helpt dit inzicht ons te beseffen dat integratie niet enkel afhangt van de expliciete ‘wil’ om te integreren, maar ook van diepgaande psychologische processen die bepalen hoe mensen zich aanpassen en zich verhouden tot hun omgeving.
Welke gegevens verzamelen we en hoe slaan we persoonlijke gegevens op?
We verzamelen enkel de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor het onderzoek, zoals leeftijd, gender, studierichting en informatie over geboorteplaatsen van jezelf, je ouders en grootouders. Daarnaast wordt informatie over welzijn en schoolervaringen verzameld.
Tijdens onze eerste, cross-culturele studie zullen we geen namen vragen, waardoor het onmogelijk is om achteraf jouw resultaten nog te koppelen aan jouw identiteit.
Bij sommige studies zullen we ook vragen naar jouw e-mailadres, zodat we jou later opnieuw kunnen bevragen en jouw resultaten doorheen de tijd kunnen opvolgen.
Alle gegevens worden waar mogelijk anoniem verwerkt en altijd veilig opgeslagen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Europese en Belgische privacywetten. Alle data worden 10 jaar bewaard op een beveiligde server van KU Leuven en daarna definitief verwijderd.
Wie kan (geen) toegang krijgen tot de gegevens en hoe garanderen we anonimiteit?
Alle verzamelde gegevens worden waar mogelijk onmiddellijk geanonimiseerd, wat betekent dat zelfs de onderzoekers niet kunnen achterhalen welke antwoorden bij welke persoon horen.
De toegang tot de gegevens is beperkt tot het onderzoeksteam onder toezicht van Prof. dr. Jozefien De Leersnyder. Ouders, leerkrachten, scholen, overheidsinstanties en andere externe organisaties hebben geen toegang tot de individuele gegevens. De resultaten worden enkel op groepsniveau geanalyseerd en gedeeld, zodat niemand geïdentificeerd kan worden.
Kunnen leerlingen zich op elk moment afmelden voor deelname?
Ja, deelname aan het onderzoek is volledig vrijwillig. Dit betekent dat niemand verplicht wordt om deel te nemen en dat leerlingen op elk moment en zonder reden hun deelname kunnen stopzetten. Indien een leerling bepaalde vragen liever niet wil beantwoorden, kunnen deze worden overgeslagen. Wie helemaal niet wenst deel te nemen, krijgt in overleg met de leraar een andere zinvolle taak of opdracht. De leraar zal niet aanwezig zijn tijdens de deelname en achteraf zal niemand kunnen achterhalen of een leerling al dan niet heeft meegedaan aan het onderzoek.
"*" geeft vereiste velden aan
Prof. Dr. Jozefien De Leersnyder – Hoofdonderzoeker
Tiensestraat 102, 3000 Leuven
+32 016 37 23 16
jozefien.deleersnyder@kuleuven.be
Daria-Maria Popa – Projectcoördinator
Tiensestraat 102, 3000 Leuven
+32 016 32 79 38
daria-maria.popa@kuleuven.be
This post is also available in: EN